Soutuvene laskevan auringon valossa

Paras soutuvene 2025 – Valitse täydellinen vene mökkikäyttöön

Paras soutuvene 2025 – Valitse täydellinen vene mökkikäyttöön

Mökin rantakaislikossa keinahteleva soutuvene on monelle kesäpäivien symboli. Se tuo vapauden tunteen, mahdollisuuden lähteä kalaan, tutkimaan lähisaaria tai vain nauttimaan auringonlaskusta tyynellä järven selällä. 

Mutta miten valita juuri oikea soutuvene? Hankintapäätös ei ole aivan yksinkertainen, sillä tarjolla on monia vaihtoehtoja eri materiaaleista, malleista ja käyttötarkoituksista riippuen. Löydä vertailustamme paras soutuvene sinulle!

Paras soutuvene 2025

Paras
soutuvene kahdelle

Arvosana: 5 / 5

Yki 420
soutuvene

Laadukas ja kestävä perussoutuvene! Vakaa vene, jonka perä on sotukäytössä vesirajan yläpuolella eikä haittaa soutua ollenkaan. Toimii mainiosti myös moottorilla ajettaessa!

  • Kantavuus 2 hlö,  160 kg
  • Pituus 420 cm ja leveys 135 cm
  • Paino 70 kg 
  • moottorisuositus 3 hv / 2,2 kW
  • valmistus vasta tilauksesta

Paras soutuvene retkeilyyn ja kalastukseen

Arvosana: 5 / 5



Kaisla 525 Erä
soutuvene

Täydellinen retkivene sekä järvelle että merelle. Erittäin vakaa ja mukava sekä soutaessa että moottorilla ajettaessa.  

  • Kantavuus 4 hlö, 320 kg. 
  • Pituus 525 cm ja leveys 158 cm
  • Paino n. 135 kg
  • moottorisuositus max. 7,5 kW / 10 hv/ 60 kg
  • Valmistus vasta tilauksesta
 

Paras
kumivene

Arvosana: 4,5 / 5


Deep Sea kumivene Pro

Kestävä ja kevyt kumivene jopa 3 hengelle! Perämoottorivalmius. Vene sopii hyvin myös kalastukseen. Käytön jälkeen suojattava auringolta! Tyhjennettynä mahtuu pieneen säilytystilaan esim.auton takakonttiin. 

  • Kantavuus 3 hlö,  310 kg. 
  • Paino 38 kg
  • Pituus 280 cm ja leveys 150 cm
  • Materiaali PVC 

Paras vene moottorin kanssa käytettäväksi

Arvosana: 5 / 5

Ideal 415
moottorivene

Tukeva ja luotettava vene isommallekin järvelle tai merelle! Turvallinen jopa 10 hv moottorin voimin! Oivallinen kalastukseen tai yhteysveneeksi saareen.  Sopii myös soudettavaksi. 

  • Kantavuus 4 hlö, 320 kg
  • Pituus 415 cm, leveys 155 cm
  • Paino 110 kg
  • moottorisuositus 7,5 kW / 10 hv/ 60 kg

Tärkeimmät asiat ennen soutuveneen ostoa

Ensin kannattaa miettiä, millaisessa ympäristössä venettä käytetään. Tyynet järvivedet vaativat eri ominaisuuksia kuin tuuliset merialueet. 

Onko tarkoitus soudella rennosti rannikon tuntumassa, kuljettaa tavaroita saareen vai lähteä kalaretkille aikaisin aamulla? 

Käyttötarkoitus määrittää paljon: kevyttä yksinsoutuun sopivaa venettä ei kannata valita, jos mukana kulkee usein perhe ja varusteita.

Uuden ja käytetyn soutuveneen välillä valitessa kannattaa miettiä budjettia sekä omaa halukkuutta huoltotöihin. Käytetyn veneen voi löytää edullisesti, mutta se saattaa vaatia kunnostusta. Uusi vene taas tarjoaa huolettomuutta ja takuun, mutta voi olla hintavampi investointi.

Materiaalit vertailussa – Minkälainen soutuvene sopii sinulle?

Soutuveneitä on saatavilla eri materiaaleista, joista jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa. Perinteinen puuvene, moderni lasikuituvene sekä kevyet alumiini- ja muoviveneet tarjoavat erilaisia käyttökokemuksia.

Puuvene – klassikko, joka vaatii huolenpitoa
Puuvene on nostalginen valinta, joka tuo perinteistä tunnelmaa mökkimaisemiin. Se on soutuominaisuuksiltaan erinomainen ja kelluu veden päällä kauniisti. 

Puuveneen hankinnassa kannattaa kuitenkin huomioida sen huoltotarve: vuosittainen tervaus ja mahdolliset korjaukset ovat osa pakettia. Jos haluaa veneeltä aitoa perinnetunnelmaa ja on valmis panostamaan huoltoon, puuvene on täydellinen valinta.

Lasikuituvene – huoleton ja kestävä valinta
Lasikuituvene on monen mökkiläisen suosikki, eikä syyttä. Se on kevyt, huoltovapaa ja kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita. 

Lasikuituveneet ovat vakaita ja kestäviä, mutta ne voivat olla painavampia kuin alumiini- tai muoviveneet. Jos haluaa veneen, jota ei tarvitse huoltaa yhtä aktiivisesti kuin puuvenettä, lasikuitu on varma valinta.

Alumiini- ja muovivene – helppohoitoisia vaihtoehtoja
Alumiiniveneet ovat kevyitä, helppoja käsitellä ja erittäin kestäviä. Ne soveltuvat hyvin esimerkiksi kalastukseen ja kuljetuksiin. Alumiini kestää kovempaakin käyttöä, mutta kevyempänä materiaalina se voi olla herkempi kovalle aallokolle.

Muoviveneet puolestaan ovat usein edullisia ja helppohoitoisia. Ne kestävät hyvin kolhuja, eivätkä ne ruostu tai lahoa. Ne eivät kuitenkaan aina ole yhtä vakaasti liikkuvia kuin muut vaihtoehdot, joten käyttötarkoitus kannattaa pitää mielessä valintaa tehdessä.

Oikean soutuveneen valinta riippuu siis omista tarpeista ja mökkiveden olosuhteista. Mikäli haluaa vaivattoman vaihtoehdon, lasikuitu tai alumiini voi olla paras ratkaisu. Jos taas arvostaa käsityötä ja perinteitä, puuvene tuo mökkielämään ainutlaatuista tunnelmaa.

Ominaisuudet, jotka tekevät soutuveneestä hyvän

Kun sopiva materiaali on valittu, on aika pureutua yksityiskohtiin – mitkä ominaisuudet tekevät soutuveneestä mukavan, turvallisen ja käytännöllisen? Kaikki veneet eivät ole samanlaisia, ja tietyt seikat voivat vaikuttaa suuresti käyttökokemukseen.

Koko ja kantavuus – mikä on sopiva vene juuri sinulle?
Soutuveneen koko määrittää, kuinka monta henkilöä ja kuinka paljon tavaraa sillä voi turvallisesti kuljettaa. Yksin soutavalle kevyt ja ketterä malli on ideaali, kun taas perheen tai varusteiden kanssa liikkuessa kannattaa valita hieman suurempi, kantavampi vaihtoehto.

 Esimerkiksi 3,5–4,5 metrin veneet ovat yleisiä mökkikäytössä, mutta suuremmat veneet voivat tarjota enemmän vakautta ja tilaa.

Soutuominaisuudet ja vakaus – turvallisuutta ja mukavuutta vesillä
Hyvä soutuvene kulkee kevyesti vedessä ilman turhaa raskauden tunnetta. Veneen perän muotoilu vaikuttaa siihen, kuinka hyvin se liukuu ja kuinka paljon voimaa soutaminen vaatii. 

Vakaa vene on turvallinen etenkin, jos kyydissä on lapsia tai veneellä liikutaan isommalla vesialueella, jossa tuuli voi nostaa aaltoja. Vakaus on tärkeä myös kalastajille – ei ole mukavaa, jos vene keikkuu liikaa siimaa laskiessa!

Lisävarusteet – pieniä yksityiskohtia, joilla on suuri merkitys
Soutuveneen käytännöllisyys paranee huomattavasti oikeilla lisävarusteilla. Mukavat penkit, lukollinen säilytystila ja kellukkeet voivat tehdä veneilystä huomattavasti miellyttävämpää. 

Jos venettä käytetään kalastukseen, vapatelineet ja kiinnityskoukut ovat hyödyllisiä. Lisäksi perämoottorille varattu tila antaa mahdollisuuden lisätä moottorin, mikä helpottaa liikkumista pitkillä matkoilla.

Oikeanlaiset ominaisuudet tekevät soutuveneestä paitsi käytännöllisen myös pitkäikäisen kumppanin mökkielämään. 

Veneen hankintapaikat ja budjetti – Missä ja millä hinnalla?

Soutuveneitä voi ostaa monesta eri paikasta, mutta mistä löytää juuri oikeanlaisen ja oikeaan hintaan? Ostopaikka voi vaikuttaa merkittävästi hintaan, laatuun ja tarjolla oleviin lisäpalveluihin, kuten takuu ja huolto.

Uusi vai käytetty – kumpi sopii sinulle paremmin?
Uuden soutuveneen hankkiminen on vaivattomin vaihtoehto, sillä silloin saa takuun ja varmuuden siitä, että vene on priimakunnossa. Uusia veneitä myyvät venealan liikkeet, rautakaupat ja verkkokaupat. Uusien veneiden hinnat vaihtelevat 800 eurosta useisiin tuhansiin euroihin, riippuen materiaalista ja varusteista.

Käytetyn soutuveneen hankkiminen voi olla edullisempi vaihtoehto, mutta se vaatii tarkkuutta. Torin ja muiden kauppapaikkojen kautta voi löytää hyväkuntoisia veneitä murto-osalla uuden hinnasta, mutta ennen ostoa on syytä tarkistaa veneen kunto: onko pohjassa halkeamia, ovatko saumat tiiviit, onko vene kellutustestattu?

Mitä soutuvene maksaa?
Soutuveneiden hintahaitari on laaja. Kevyet muoviveneet voivat maksaa alkaen noin 800–1 500 euroa, kun taas laadukkaat lasikuitu- ja alumiiniveneet voivat olla 2 000–4 000 euron hintaluokassa. Puuveneet ovat usein kalleimpia, sillä ne valmistetaan käsityönä ja vaativat erityisiä materiaaleja.

Rahoitus ja lisäkustannukset – huomioi muutkin kulut kuin veneen hinta
Pelkkä veneen hinta ei ole ainoa kustannus. Mahdolliset lisävarusteet, kuten airot, ankkuri ja pelastusliivit, voivat nostaa kokonaiskustannuksia. Jos veneen haluaa varustaa perämoottorilla, moottorin hankinta tuo lisähintaa 500–2 000 euroa mallista riippuen.

Jos budjetti on tiukka, kannattaa harkita myös rahoitusvaihtoehtoja. Jotkut veneliikkeet ja verkkokaupat tarjoavat osamaksumahdollisuuksia, jotka voivat helpottaa suuremman hankinnan tekemistä ilman kertaluontoista suurta investointia.

Soutuveneen huolto ja säilytys – Näin pidät veneesi kunnossa

Oikein hoidettuna soutuvene voi palvella vuosikymmeniä. Riippumatta siitä, onko vene valmistettu puusta, lasikuidusta, alumiinista tai muovista, säännöllinen huolto varmistaa turvallisen ja mukavan veneilykokemuksen kaudesta toiseen.

Puhdistus ja vuosittainen huolto
Soutuvene altistuu jatkuvasti vedelle, auringolle ja lialle, mikä voi ajan myötä heikentää sen kuntoa. Vene kannattaa pestä säännöllisesti makealla vedellä ja harjalla, jotta lika ja levä eivät pääse pinttymään. Lasikuituveneisiin kertyy usein veden rajaan kellertävää likaa, jonka voi poistaa veneille tarkoitetuilla pesuaineilla.

Puuveneet vaativat enemmän huoltoa kuin muut materiaalit. Keväisin ne on tervattava tai lakattava uudelleen, jotta puu pysyy suojattuna kosteudelta ja auringolta. Jos vene pääsee kuivumaan liikaa talven aikana, se voi vuotaa ennen kuin puu turpoaa takaisin tiiviiksi.

Alumiini- ja muoviveneet ovat huolettomimpia, mutta niissäkin on hyvä tarkistaa kulumat ja mahdolliset kolhut, jotka voivat ajan myötä vaikuttaa veneen kestävyyteen.

Soutuveneen talvisäilytys
Talvisäilytys on veneen pitkäikäisyyden kannalta kriittinen vaihe. Jos mahdollista, vene kannattaa nostaa maihin ennen pakkasia. Parasta on säilyttää vene kuivassa ja katetussa tilassa, kuten venevajassa tai pressun alla.

Jos vene jää ulos talveksi, se kannattaa kääntää ylösalaisin ja suojata huolellisesti. Alumiini- ja lasikuituveneitä ei tule peittää täysin tiiviillä pressulla, jotta kosteus ei jää vangiksi ja aiheuta home- tai jäävaurioita. Puuveneet on hyvä säilyttää niin, että ne eivät pääse kuivumaan liikaa – liian kuiva puu voi halkeilla.

Keväällä ennen vesillelaskua on tärkeää tarkistaa, että vene on edelleen tiivis, airot ovat ehjät ja mahdolliset lisävarusteet, kuten istuinpehmusteet tai ankkuri, ovat kunnossa. Hyvin huollettu vene on valmis uusiin seikkailuihin ilman turhia yllätyksiä!

Veneellä kohti elämyksellisiä mökkikesiä

Soutuvene on paljon enemmän kuin pelkkä kulkuväline – se on avain mökkielämän tunnelmallisimpiin hetkiin. Olipa kyseessä aikainen kalareissu, kiireetön päiväretki lähisaareen tai iltasoutu tyynellä järvellä, oikean soutuveneen valinta tuo mökkielämään lisää vapautta ja elämyksiä.

Kun valitsee veneen huolella ja pitää siitä hyvää huolta, se palvelee vuodesta toiseen ilman suuria ongelmia. Materiaalin valinta, koko, varusteet ja hankintapaikka vaikuttavat veneilyn mukavuuteen, mutta lopulta tärkeintä on se, kuinka paljon iloa veneestä saa irti.

Oli suunnitelmissa sitten ensimmäisen soutuveneen hankinta tai vanhan päivittäminen, toivottavasti tämä opas auttoi hahmottamaan, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon. Nyt on aika nauttia vesillä liikkumisen vapaudesta ja tehdä mökkikesistä entistäkin unohtumattomampia! 

 

Usein kysytyt kysymykset

Trimmilevy on veneeseen asennettava säätölevy, joka auttaa optimoimaan veneen kulkuasentoa ja vakautta vesillä. Trimmilevyjä käytetään erityisesti moottoriveneissä, mutta joissakin tapauksissa myös soutuveneissä, joissa on perämoottori, niistä voi olla hyötyä.

Trimmilevyt sijaitsevat veneen perässä, moottorin molemmin puolin, ja ne ovat säädettävissä ylös- ja alaspäin joko manuaalisesti tai sähköisesti. Niiden avulla voidaan hallita veneen keulan ja perän asentoa suhteessa veteen, mikä vaikuttaa suoraan veneen suorituskykyyn, ajomukavuuteen ja polttoainetalouteen.

Veneillessä tarvitaan jokaiselle veneilijälle CE-hyväksytyt ja sopivankokoiset pelastusliivit. Äyskäri voi olla myös tarpeellinen väline mukaan. Kesällä on syytä varustautua hatulla ja aurinkorasvalla sekä vesipullolla. 

Soutuveneitä, kajakkeja tai kanootteja ei tarvitse rekisteröidä. 

Soutuvene laskevan auringon valossa
Scroll to Top